četrtek, 18. december 2014

Dulce Maria za blog Michelle Salas


Obstajajo kraji, kateri preprosto povzročajo nekakšno igrivost med časom in prostorom, kot je na primer hiša grofice (la casa de la Condesa), kjer sem se srečala z Dulce Mario. Njeni rdeči lasje so me spomnili na hippy gibanje in na festival Woodstock. Pevka in igralka, kot mi je priznala v najinem intervjuju, obožuje kreativnost in svobodo iz sedemdesetih. Te dni praznuje že svojo štiriindvajseto obletnico svoje kariere, toda nič ji ni odvzelo njene 'uporniške' duše. Če je glasba univerzalni jezik, ga je Dulce Maria posvojila kot sredstvo za komunikacijo z oboževalci iz Mehike, Južne Amerike in Evrope, v državah, v katerih je na odrih pustila svoje srce.

Dulce, na kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedo glasba?
"Izražanje. Glasba je način, s katerim lahko ljudje izrazijo kaj čutijo, doživljajo in mislijo. Glasba združuje vsa čustva."

Po več kot dveh desetletjih v tej karieri ... je v tebi še kakšen delček tistega dekletca, ki je začelo to avanturo?
"Nekaj, na kar sem lahko ponosna v teh 24 letih moje kariere je to, da nisem izdala same sebe. Vse sem dosegla brez 'umazanih iger', s svojimi sposobnostmi, s predanostjo in s podporo mojih oboževalcev. Ravno to je tisto, v čemer sem si enaka s Sherrie, likom, katerega trenutno interpretiram v muzikalu Rock of Ages."

Rock of Ages je tvoja prva izkušnja v gledališču, kakšna je ta izkušnja zate?
"Bila je velik izziv, saj gre za zelo temeljito delo: igraš, poješ ter plešeš. In nimaš možnosti ponovitve v primeru napak. Delo moraš dobro opraviti že od začetka. Zadovoljna sem, da še obstajajo projekti, ki me lahko presenetijo, kot me je ta."

Bi si želela živeti v letih, katera so bila navdih za ta muzikal?
"Bolj kot v osemdesetih bi si želela živeti v sedemdesetih."

Tvoj lik v muzikalu sledi svojim sanjam, da bi postala zvezda. Kakšne so sanje Dulce Marie?
"Pred nekaj dnevi sem na poti (z avtomobilom) naletela na oglas filma 'Porque los hombres son infieles'. Ene izmed mojih sanj so bile biti del zasedbe v filmu in le te so se nepričakovano uresničile. Bila sem navdušena! Rada bi pripravila malce večji koncert v Mehiki, na katerem bi prepevala pesmi iz moje zadnje plošče Sin Fronteras."

Dulce govori o naslovu filma Por que los hombres son infieles ...
"Prav vsi imamo svoje skušnjave, tako moški kot ženske. Včasih se moški morda malce preveč zanašajo na svoje instinkte. Tukaj je pomembna moč volje, da ostaneš zvest samemu sebi in svojim načelom. Ko si nezvest, najprej varaš samega sebe, saj to pomeni, da nisi srečen s tvojim partnerjem/partnerko, ta oseba te ne dopolnjuje."

Ko že govorimo o tem, kako je tvoje srce v tem trenutku?
"Sem mirna, pravzaprav nimam časa za nič, saj ves čas delam. Ko imam malce prostega časa, ga preživim z ljudmi, katere imam rada, s svojo družino. Da me obkrožajo osebe, ki me ljubijo in mi izkazujejo toliko zvestobe je nekaj, kar zelo cenim in mi zapolnjuje moje srce."

Povsem zatopljeni v teh temah bi lahko bili podaljšali ta pogovor, toda čas dandanes mineva zelo hitro; v ritmu twittov in sporočil preko whatsappa. Prišel je čas slovesa. Misleč, kako neverjetno lahko se je prepustiti domišljiji in hrepenenju, da bi se znašli v drugem času na istem kraju. Nadela sem si slušalke in se v ritmu pesmi Piece of my heart spominjala preteklosti, ravno tako, kot se Dulce spomni na preteklost vsakič, ko stopi na oder v Kulturnem centru v vlogi Sherrie.