sobota, 18. oktober 2014

Kritika Mauricia Castilla: "Rock of Ages"

Zelo dobro poznan kolumnist Mauricio Castillo, ki piše za mehiški portal Record, je na svoji strani objavil kritiko (pozitivno) o muzikalu Rock of Ages. Spodaj si preberite kaj ga je navdušilo in zakaj je mnenja, da bi si vsi morali ogledati to predstavo.


Čeprav ste morda mnenja, da se je doba rocka pričela v ranih petdesetih, si upam trditi, da so po tem veliko bolj znana osemdeseta, saj je v tem času izšlo ogromno pesmi tega žanra. Veliko več, kot v prejšnjih ali kasnejših letih.

Če ste ob naslovu La era del rock (Rock of Ages) pomislili na glasbeno komedijo, ki si jo bo že čez nekaj dni mogoče ogledati na gledaliških odrih v Mehiki, ste razmišljali v pravi smeri. Imam srečo, da sem tudi sam lahko del te izjemne zasedbe, katere delo poteka pod budnim očesom Gerarda Quiroza. Gre za glasbeno komedijo, ki nas bo brez dvoma ponesla nazaj v osemdeseta leta. Z glasbo Styxa, Bon Jovija, Twisted Sisters ter številnih drugih, ta komedija pripoveduje kar štiri ljubezenske zgodbe naenkrat, ponesla pa nas bo nazaj v osemdeseta in osvojila številne generacije.

Čast imam, da si bom oder delil z Dulce Mario, Ernestom D'Alessiom, Patriciom Borghettijem, Juan Carlosom Casasolo in številnimi drugimi. V osemdesetih se je najverjetneje zgodilo največ pomembnih (skrbno dokumentiranih) dogodkov v enem samem desetletju dvajsetega stoletja. V glasbenem svetu ne govorimo samo o vrnitvi rocka, temveč se je v tistem času močno razvil tudi pop.

V teh desetih letih je Michael Jackson dosegel vrhunec svoje kariere, ki se je nato znašel sredi škandalov o zlorabi otrok. V tem času se je na sceni pojavila tudi Madonna, ki se še danse trudi obdržati enak ugled, ki si ga je takrat 'priborila'. Vendar pa se osemdesetih spominjamo tudi po temah, ki nam še danes kratijo spanec. V teh letih se je pojavila javna zavest o AIDS-u, bolezni, za katero so ljudje krivili gejevske skupnosti, ki so s to boleznijo obolevali veliko več kot ostali ljudje. V Mehiki nihče ne bo pozabil septembra 1985, čas, ko se je zgodil hud potres, ki je vzel veliko življenj in se ga če danes spominjamo s strahom. Dobro leto zatem se je v naši državi izvedlo drugo svetovno prvenstvo v nogometu, z veliko nepozabnimi trenutki, kot je bila na primer čudovita umetnina Manuela Negreta.

Slavni rek pravi "ko se spomniš, zadevo ponovno doživiš" in s tem se enostavno moram strinjati. Brez dvoma smo tisti, ki smo živeli v času osemdesetih, prepričani, da smo doživeli in preživeli pomemben del zgodovine. Nekateri si želijo, da bi se ta čas vrnil, toda ne smemo pozabiti, da je v tistem času potekala tudi hladna vojna, katere si verjetno nihče ne želi več doživeti, čeprav se zadnje čase zdi, da si Putin in Obama prizadevata ravno to.

Vabim vas, da si od zadnjih dni v oktobru dalje, ogledate super produkcijo glasbene predstave v Mehiki; Rock of Ages ali La Era del Rock, ki si ga bo mogoče ogledati na odru kulturnega centra 2. Prepričan sem, da se boste z veseljem za nekaj ur vrnili v preteklost, čeprav se bo potem znova potrebno soočiti z realnostjo in sedanjostjo. Lep konec tedna vsem.