nedelja, 19. april 2015

Dulce Maria: Od upornice do ženske brez meja


Dulce Maria si je svetovno slavo pridobila kot članica skupine RBD, ki je nastala na podlagi telenovele Rebelde. Vendar pa je bila pevka in igralka v Mehiki precej popularna že pred tem. Pomemben podatek je tudi, da se po njenih žilah pretaka kri umetnikov: njena prateta je bila slavna slikarka Frida Kahlo.

Skupina RBD se je uradno razšla leta 2009 in takrat je Dulce dobro leto dni posvetila igranju v telenovelah ter sodelovanju z drugimi izvajalci, med katerimi je bil tudi Akon, nato pa se je odločila svojo glasbeno pot nadaljevati sama. Izmed vseh članov skupine je bila ona najbolj uspešna in se sedaj v Brazilijo vrača s svojo turnejo Sin Fronteras Reloaded Tour, s katero promovira album Sin Fronteras, katerega je izdala lani.

S turnejo je Brazilijo obiskala že septembra lani, na kateri je razprodala vstopnice za vseh sedem koncertov, sedaj pa tem uspehom sledi še koncert 22. aprila v Sao Paulu. 

Dulce je intervju s portalom Territorio da Musica opravila preko e-maila, v katerem nam je zaupala svoje načrte, s kakšnimi projekti se ukvarja, obljubila je presenečenje za koncert v Braziliji, v drugi polovici leta pa nas bo presenetila tudi z glasbenim presenečenjem. Pogovarjali smo se tudi o njenem odnosu do brazilske glasbe, izvajalcih, s katerimi si želi sodelovati, seveda pa smo jo morali povprašati tudi o Fridi Kahlo.

Svojo kariero si pričela kot igralka, obenem pa si se posvetila učnim uram petja in plesa, kot. Kdaj je glasba zate pričela tako zelo izstopati, da si se odločila študirati v tej smeri?
"Začela sem zelo zgodaj. Ko sem imela pet let sem pričela z učnimi urami petja, plesa ter igranja v gledališču. Toda glasba je že od nekdaj moja strast. Tako zelo mi je bila všeč, da sem že pri prtih letih prepevala v cerkvenem zboru, to je bila pravzaprav moja prva izkušnja s petjem."

Ko že govorimo o umetnosti, tvoja prateta je bila slavna slikarka Frida Kahlo. Kako ta dediščina vpliva nate? Je ta zapuščina močno prisotna v tvojem življenju?
"Žal je nikoli nisem imela priložnosti spoznati. Bila je sestra moje babice, tudi moja babica je umrla preden sem se rodila, zato ne vem veliko, vendar pa poznam veliko zgodb. Zelo jo občudujem, še bolj pa občudujem, kako je vso svojo bolečino uspela spreobrniti v umetnost. Imela je zelo težko življenje, prežeto s trpljenjem. Ponosna sem, da se po mojih žilah pretaka tudi njena kri."

Lani si imela glavno vlogo v muzikalu Rock of Ages in priznati je potrebno, da je tvoj študij pravzaprav popoln za glasbeno gledališče. Imaš v načrtu ponoviti to izkušnjo?
"Prav gotovo je bila to odlična izkušnja in en zelo lep projekt v moji karieri. Zaradi te izkušnje sem malce odrasla tako v profesionalnem kot tudi v zasebnem življenju, saj je od mene zahtevala veliko predanost, obsežne vaje ter več predstav v enem samem dnevu."

Zelo težko se je osredotočiti na poseben del tvoje kariere, saj se vedno ukvarjaš z več različnimi projekti hkrati. Kako razporejaš svoj čas? Poleg promocije plošče ter ponovne izdaje svoje knjige, kakšne projekte lahko iz tvoje strani pričakujemo letos?
"V tem trenutku sem povsem osredotočena na svojo turnejo, pripravljam še zadnje podrobnosti za koncerte, obenem pa razmišljam o nekaj projektih, ki so mi jih ponudili. Izdam lahko le, da imam za vas kmalu glasbeno presenečenje."

To je že drugi obisk Brazilije v sklopu te turneje, kakšne novosti lahko oboževalci pričakujejo na koncertih? Septembra so bile vstopnice za vseh sedem koncertov povsem razprodane, kakšna so tvoja pričakovanja ob tem obisku?
"Vedno se z velikim veseljem vračam v Brazilijo. V načrtu imamo nova oblačila, nove plesalce, kar nekaj presenečenj, za katera upam, da jim bodo všeč. Prav tako bom v Sao Paulu zapela povsem novo pesem. Upam, da se mi bodo vsi moji bojevniki pridružili. To bo prav poseben koncert ..."

V času snemanja druge plošče bi naj bili snemali resničnostni šov, a je bil ta na koncu odpovedan.  Nam lahko zaupaš zakaj? Boš ta projekt nadaljevala?
"Ne, to ne drži. Posneli smo dokumentarec, na katerem so bili posneti trenutki, ki sem jih preživela v Braziliji marca lani. Videoposnetki so bili objavljeni na internetu, njihov namen pa je bil deliti mojo vsakodnevno delovno rutino z mojimi oboževalci."

Pri izdelovanju tvojega drugega albuma je sodeloval producent Dudu Borges, sodelovala pa si tudi z Manu Gavassi. V enem izmed intervjujev si omenila, da si zelo želiš sodelovati tudi s Paulo Fernandes. S katerimi drugimi brazilskimi izvajalci bi si še želela sodelovati?
"Zelo mi je všeč, da je na moji plošči tudi majhen delček Brazilije. Obožujem vašo glasbo. Zelo bi si želela zapeti z Ivete Sangalo, Paulo Fernandes ..."

Ti je brazilska glasba zelo dobro poznana? Imaš kakšne najljubše izvajalce?
"Obožujem Valesco popozudo, s katero sva enkrat skupaj zapeli njeno pesem Beijinho no Ombro. Prav tako mi je zelo všeč Michel Telo, v Mehiki je zelo popularen."

Kaj pa drugi, mednarodni izvajalci? Sodelovala si že z Akonom, Tizianom Ferrom in Joem Jonasom. Obstaja kakšen poseben izvajalec oziroma izvajalka s katerim/katero bi si želela sodelovati?
(Smeh). Da, imela sem priložnost sodelovati z velikimi imeni v svetu glasbe. Morda bi si želela sodelovati z Taylor Swift."

Katere pesmi, izvajalci ali skupine se trenutno na tvojem predvajalniku glasbe najpogosteje predvaja?
"Trenutno zelo pogosto poslušam Imagine Dragons, One Republic, Saro Bareilles, Ellie Goulding ... Pri glasbi nisem ravno izbirčna, poslušam vse, kar mi je všeč."