sreda, 11. marec 2015

Dulce Maria brani življenja slonov v ujetništvu


Pred dobrim letom dni je mlada pevka in igralka Dulce Maria obiskala Tajsko, kjer je želela uresničiti eno izmed svojih želja, ter se odpraviti na enega izmed izletov s sloni, ki jih ta država ponuja, včasih pa turistom ponudijo tudi možnost plavanja s temi velikimi živalmi. 

Izpolnila bi si bila to željo, vendar pa je opazila, da so živali izpostavljene številnim, hudim zlorabam, in to samo zato, da ustrežejo turistom.

"To je bil zame hud udarec in takoj sem vedela, da želim tem živalim pomagati," je za The Associated Press povedala Dulce Maria, ki se je pridružila kampanji organizacije PETA Latino (People for the Ethical Treatment of Animals Laino), ki se bori, da bi v ZDA prepovedali uporabo živali v cirkusih.

"Zelo ganljivo je videti kako tako močno žival prevladuje človeško bitje ter jih zlorablja zato, da zabava druge ljudi. Gledati njihovo trpljenje samo zato, da se sami zabavate, je zelo kruto dejanje," je dodala.

Zato igralka ni oklevala, ko je dobila povabilo organizacije PETA.

V videoposnetku, ki je v javnost prišel v sredo (danes), igralka pripoveduje, kako dreserji slone pretepajo s palicami, imenovanimi 'bullhooks' ter o pogojih, katerim so izpostavljeni v času ujetništva. Vesela je, da so v Mehiki pred kratkim prepovedali uporabo divjih živali v cirkusih, obenem pa poziva še vse preostale države, naj sprejmejo podobne ukrepe. Prav tako poziva tudi ljudi, naj ne obiskujejo cirkusov ter drugih prireditev, v katerih kot del predstave uporabljajo živali. 


"Moja odgovornost kot javna oseba je podpreti in širiti te vesti," je dejala Mehičanka.

Nekdanja članica skupine RBD je popolnoma zavezana varovanju živali, zato se trudi izogibati kakršnikoli vrsti uporabe oblačil, narejenih iz živalske kože ali perja.

Kaj vse delajo s sloni v cirkusih je zelo vprašljivo. Na socialnih omrežjih kroži veliko videoposnetkov, na katerih je jasno razvidno mučenje teh živali. Tudi v videu Dulce Marie lahko vidite kako te živali zlorabljajo. 

Poslovodstvo podjetja Feld Entertainment je opozorilo, da so jih do te odločitve privedli številne skrbi ljudi, ki so videli, kaj vse se počne z živalmi v cirkusih.

"Gre za ozaveščanje ljudi, ki na srečo hitro rase in ima vedno več podpore," je vesela Dulce Maria.

Cirkus Ringling Bros je odpovedal vse predstave, ki so jih imeli načrtovane v Mehiki za letu 2015 in države zaradi njihovega zakona, ki prepoveduje uporabo divjih živali v cirkusih, ne more obiskati. 

V Latinski Ameriki so podoben zakon sprejeli še v Boliviji, Kolumbiji, Paragvaju in Peruju. Kampanje pa so se udeležile še druge javne osebe, kot so na primer Kate del Castillo, Wilmer Valderrama, Carla Morrison in Ruben Albarran.